FODRING AF DEN DRÆGTIGE HOPPE

Følsæsonen nærmer sig – mange hopper går ind i sidste 1/3 af drægtigheden.
Indtil nu er hoppen fodret med almindeligt vedligeholdsfoder, men nu skal der ekstra næringsstoffer til, så man sikrer et veludviklet føl samt en hoppe, der er klar til at yde sit ypperste som mælkeproducent. Det er især øget protein, energi og visse mineraler, der skal være fokus på.
Da fosteret nu fylder meget i hoppen er det vigtigt, at hoppen får et højkvalitetsfoder, så hun ikke skal indtage unødigt store mængder for at dække sit behov. Mange højdrægtige hopper har nedsat appetit – ofte p.g.a. for lidt plads, da fosteret trykker på fordøjelsessystemet. Hoppen skal derfor have et grovfoder med høj næringsværdi med højt indhold af foderenheder(FEh), passende proteinindhold samt lavt indhold af ufordøjeligt træstof. Krybbefoderet skal være et koncentreret tilskudsfoder, der dækker hoppens behov – hoppen skal have et foder med højt nærings- og energiindhold, så hun ikke skal indtage så store mængder.
Grovfoder af for dårlig kvalitet, for meget krybbefoder i form af store mængder korn eller forkert sammensat foderplan kan betyde et forringet indhold af antistoffer i mælken og deraf følgende øget infektionsrisiko for det nyfødte føl.
Hvis hoppen har brug for ekstra huld kan olie være en god energikilde, der samtidig ikke fylder meget.
Hoppen skal være i passende foderstand – gerne lidt til den gode side, men absolut ikke fed, da dette kan give folingsproblemer og nedsat mælkeproduktion. Hoppen skal efter foling præstere en krævende mælkeproduktion, hvorfor det er en forudsætning, at hun er i godt huld og dækket fuldt ind med næringsstoffer.
Fosterets/føllets behov
I det sidste trimester af drægtigheden vokser fosteret meget og har brug for flere næringsstoffer end hidtil.
Der skal være fokus på hoppefoderets indhold af mineralerne: calcium, fosfor, zink og kobber. Forholdet mellem Ca/P skal ligge på 2:1 og Zn/Cu på mellem 3-5. Disse mineraler har stor betydning for knogle- og ledudviklilng – og dermed forebyggelse af osteochondrose.
Da næringsstofferne kommer fra både grovfoder og krybbefoder, må man beregne en foderplan for at kontrollere, at forholdene og mængderne er ok. Det kan ikke aflæses på sækken med krybbefoder.